Galjoenwaadpakken.nl

Galjoenwaadpakken.nl

Interview Arie Hiddingh, GALJOEN in Jaarverslag Bureau voor de Industriele Eigendom

22 november 2004

Nieuws - interview - foto // 000431_arie_hiddingh_foto.jpg (13 K)

 • Functie
  ondernemer en uitvinder
 • Belangrijkste innovatieve ontwikkeling
  brandwerend overlevingspak
 • Drijfveer in zijn vak
  veiligheid
 • Over innovatie in Nederland
  Innoveren is niet hetzelfde als werkgelegenheid creëren
 • Wenst Bureau voor de Industriële Eigendom toe
  nog meer steun van het Bureau voor de startende ondernemer

Eerst mensen redden dan blussen


Nieuws - interview - quote // 000470_slogan.gif (3 K)"Ik heb dertig jaar duikervaring, van duiker tot duikleider. Mijn laatste functie was chefinstructeur van de duik- en demonteerschool bij de Marine. Door een vraag van de Brandweer Enkhuizen ben ik gaan zoeken naar een brandwerend overlevingspak. Want zodra er een alarm is van een brandend schip en de brandweer stapt aan boord van een blusboot (reddingsboot), moeten ze een survival suit aan. Dat heeft te maken met de watertemperatuur. Gemiddeld is de watertemperatuur onder de 15°C. Als je met gewone kleren in het water valt, heb je (afhankelijk van onder meer de persoon, de conditie en het onderhuids vet) tien minuten te overleven. Als de brandweer bij een brandende boot is aangekomen, wil ze natuurlijk zo snel mogelijk mensen redden en zich niet eerst omkleden in brandwerende kleding."

De stof was er al, de toepassing is helemaal nieuw "Ik ben gaan zoeken of er in de wereld een brandwerend survival suite was. Dat was er niet en toen ben ik verder gaan kijken naar wat er op dit gebied ontwikkeld is. Zo kwam ik bij de stof Nomex-Goretex-Polyglal, een trilaminaat. Dat is een hele dunne stof die aan de buitenkant brandwerend is. Zo is eigenlijk de ontwikkeling gekomen van het brandwerende overlevingspak. Wat ik gedaan heb, is het combineren ván en het samenstellen mét. Het is wel innovatief -de stof was er al- maar de toepassing is helemaal nieuw. De belangstelling is groot. Ook uit het buitenland, maar dat houd ik op dit moment af. Want wil ik naar het buitenland, dan zal ik daar ook voldoende financiële middelen voor moeten hebben."

Veiligheid, water en vuur

"Als duiker ben ik grootgebracht met veiligheid. Ik erger me aan mensen met een zeilboot van een paar ton, die in het voorjaar naar buiten gaan in kleding die totaal niet voldoet aan de veiligheid voor de mensen zelf, want het mag niks kosten. Men onderschat het gevaar van onderkoeling terwijl onderkoeling het hoogst aantal dodelijke slachtoffers eist van alle ongevallen op het water. Veiligheid is de drijfveer. Ik heb het pak zelf getest, dat is een duiker eigen. Ik ben vanaf een ladderwagen van vijf meter hoog het water ingesprongen om te kijken hoe het survival suit zich hield.

De brandtest heb ik laten doen door een 'notified body'. Met de gemeentelijke Havendienst zijn we naar een schip geweest waarin ze de warmte kunnen doen toenemen. Iemand is in het pak naar beneden gegaan, op de boot was het 245°C. Het brandwerend overlevingspak heeft dezelfde normering als een brandweerpak."

Innovatie, subsidie en werkgelegenheid

"Een stagiaire heeft voor mij marktonderzoek gedaan, gekeken in de octrooiliteratuur en gezocht naar de mogelijkheden van innovatiesubsidie. Dat verzoek is de eerste keer afgewezen; het tweede loopt nu. Ik heb ook geïnformeerd bij Economische Zaken omdat men zoveel mogelijk technische kennis in huis wil houden. Maar daar vind ik voor dit project geen response in de zin dat daar ondersteuning voor is. Wat ik eigenlijk mis als startende ondernemer is dat als men het een goed idee vindt er dan ook financiële ondersteuning is. De producent van mijn pakken heeft besloten de hele productie naar Polen te verplaatsen. Daar ben ik niet gelukkig mee en ik doe het ook niet. Nu heb ik de hele productie in eigen handen genomen. Dat is natuurlijk weer een extra investering."

Wens voor het Bureau

"Een goede insteek, dat wens ik het Octrooicentrum Nederland toe. Zeker voor een startende ondernemer die octrooi wil aanvragen en niet van alles op de hoogte is, is meer ondersteuning nodig. En dat hetzelfde Bureau je ook de weg wijst naar hoe je dat financieel verantwoord kunt spreiden."